lauantai 25. lokakuuta 2014

Syyssatojoulunodotustorttu


Tähän torttuun käytetään syksyn satoa ja torttupohja tehdään joulupiparitaikinasta. Täytteessä on alimmaisena puolukkasurvosta, sitten sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua turkkilaista jogurttia, jonka päällä hieman omenahilloa ja pieniä omenalohkoja kasa. Lisäksi pinnalle ripoteltuna karpaloita sekä kanelia ja sokeria. Tortun kypsyttyä ja jäähdyttyä liruttelin päälle sulatettua valkosuklaata.

Näyttää ihan pizzalta, sanoi yksi.
Maistuu taivaalliselta, sanoi toinen.
Kolmas vain söi.

Sitäpaitsi piparitaikina ei mene kokonaan tuohon pohjaan, joten huomenna voin paistaa ensimmäiset joulupiparit. Huomennakin siis meillä kotona leijuu ihana tuoksu!


lauantai 18. lokakuuta 2014

Ruissalon luonnonsuojelualueen luontopolku

Noin kolmen - neljän kilometrin mittaisen luontopolun taivaltamisen voi aloittaa vaikka kasvitieteellisen puutarhan parkkipaikan vierestä.




Koloja eri pesijöille riittää!







Uusi tuttavuus; punatammi. Siinä oli kaunis ruskaväritys. Sen lehdet ovat ikäänkuin tammen ja vaahteran risteytys muodoltaan.



Nimikirjainmurhat



Tätä Sophie Hannahin kirjoittamaa uutta "A. Christietä" (WSOY 2014)  kehuttiin kovasti, ja tartuin siihen innolla.
Petyin kovasti. Olen niin Poirot -fani, että en pitänyt siitä, että joku muu on kertoja ja tavallaan päähenkilö. Sitä paitsi en pitänyt tarinastakaan. Meinasin jättää kirjan kesken, niin tympääntynyt olin.

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Turun Kirjamessut


Turun Kirjamessuilta tuli hyvä saalis. Ihan materiaalisena saaliina edullisia kirjoja ja lisäksi henkistä saalista haastatteluista ja paneelikeskusteluista. Kirjamessut ovat siinä mielessä poikkeavat messut, että myytävien tuotteiden hinnoissa ei ole ns. messulisää, vaan kirjoja saa oikeasti halvemmalla kuin kaupoista. Minunkin ostamani kirjat olivat kaikki yhden, viiden tai kymmenen euron hintaisia.

Sain täydennettyä Christie -kokoelmaani. Lisäksi mm. islantilainen dekkari, muistisairaustietoutta ja vielä lopuksi kolmannen kuvan kivat kepeät.



Ja vielä siitä henkisestä annista. Olimme kuuntelemassa, kun Roope Lipasti haastatteli näyttelijä, kirjailija Hannu-Pekka Björkmania. Björkman kertoi aina viihtyneensä sen ikäisenä kuin kulloinkin on ollut. Ikääntymisen hyväksi puoleksi hän mainitsi sen, että kun elämä on täysi, niin ei tarvitse enää koko aikaa etsiä ja hakea jotain.

Oli myös nautinnollista kuunnella, kun näyttelijä Ritva Oksasta ja hänestä kirjan kirjoittanutta Outi Poppia haastateltiin, samoin kun haastateltiin näyttelijä Esko Roinetta ja Eija Mäkistä, joka ensin mainitusta tehdyn kirjan toinen kirjoittaja on.

Omalta osalta Kirjamessut huipentuivat Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivien 30-vuotisjuhlaseminaariin, jossa keskustelemassa olivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, professori Anne Brunila, kirjailija Anja Snellman ja kirjailija Tommi Kinnunen.