Turkulaisen tavaratalon leipävitriinistä saa aitoja oikeita itäsuomalaisia piirakoita. Huikeaa!
Täällä lännessä ja muussa Suomessa piirakoita kutsutaan karjalanpiirakoiksi, ja yleensä ne tarkoittavat paksun mauttoman vehnäkuoren sisään laitettua riisipuuroa.
Aidot oikeat itäsuomalaiset piirakat tehdään ruiskuoreen ja täytteenä on ohrasuurimoista keitettyä "puuroa".
Meillä ennen vanhaan piirakoita tehtiin lauantaisin. Mummon tai äidin ohjaamana teimme niitä 30 - 50 kpl, ja paistamisen ja voivesiseoksella voitelun jälkeen ne laitettiin piirakkavakkaan peiteltyinä huolellisesti voipaperilla ja pyyheliinalla. Piirakkavakka nostettiin ylös uuninpankolle, jossa oli sopivasti lämmintä. Sunnuntaina seitsemänhenkinen perheemme oli syönyt jo kaikki piirakat, ja sitten siirryimme syömään taas leipää, sitä äidin tekemää ruisleipää.
Suuret kiitokset liperiläiselle Sorsan kotileipomolle, joka toimittaa noita aitoja herkkuja raakapakasteena Stockmanneille, joiden leipäosastojen vitriineistä niitä saamme ottaa uunilämpiminä. Aivankuin ojentaisi kätensä sinne lapsuuden lämpimään piirakkavakkaan!
Nuo ovat niin hyviä - tiedän.
VastaaPoistaNiin, erityisen hyviä,
Poistaja käsityön merkkinä yksilölliset rypytykset.